Toggle navigation

Contact

Bel onze adviseurs
020 - 344 59 00,
of e-mail ons geheel
vrijblijvend
info@koppeladvies.nl

Geschreven door:
Marijn Bitter

06-10-2010

Twee woningen? Welke is hoofdverblijf?

Twee woningen? Welke is hoofdverblijf?

Bij het bezit van twee woningen, kan de vraag spelen voor welke woning de hypotheekrente mag worden afgetrokken en welke woning in box 3 valt. De rechter geeft aan dat bepalend is welke woning het hoofdverblijf is en waar de centrale levensplaats is.

Heeft u twee woningen, dan geldt voor de fiscale eigenwoningregeling maar één van die twee woningen als ‘eigen woning’. Voor deze eigen woning geldt een forfaitaire bijtelling, maar daar staat aftrek van (hypotheek)rente en financieringskosten tegenover. De waarde van de andere woning en de bijbehorende schuld moet u aangeven in box 3 (sparen en beleggen). U kunt bijvoorbeeld denken aan de situatie waarin u een woonhuis heeft en daarnaast een pied à terre in de directe werkomgeving bezit. Maar ook in geval van een vakantiewoning en een woonhuis is sprake van twee woningen, waarvan maar één het hoofdverblijf kan zijn.

Centrale levensplaats
Onlangs stond een Nederlands echtpaar voor de rechter. Zij hadden een (vakantie)woning in Portugal en daarnaast een woning in Nederland. In de aangifte inkomstenbelasting gaf de man zijn woning in Portugal op als eigen woning in box 1 en zijn woning in Nederland als bezitting in box 3. Dit was voordelig omdat de rentelasten
voor de Portugese woning hoger waren dan de rentelasten voor de Nederlandse woning. De inspecteur vond dat de toerekening aan de boxen precies andersom moest zijn. De rechter benadrukte dat volgens de wet een eigen woning een hoofdverblijf moet zijn. Bovendien is het van belang dat dit hoofdverblijf tevens een centrale levensplaats moet zijn. Beide partijen waren het eens dat voor het echtpaar Nederland de centrale levensplaats was. Zo verbleven de man en vrouw tussen de zeven en acht en een halve maand in Nederland en de rest van het jaar in Portugal. De rechter vond dan ook niet dat de man de mogelijkheid had om zelf te kiezen welke woning hij fiscaal gezien als zijn eigen woning aanmerkte. Hij kon alleen de Nederlandse woning als eigen woning in box 1 aanmerken. De Portugese woning viel in box 3.

Send this to a friend