Terugvorderen loon pas na mededeling aan werknemer
Terugvorderen loon pas na mededeling aan werknemer
Een werkgever die een gedeelte van het loon wil terugvorderen van een zieke werknemer kan dit pas doen vanaf het moment dat de werknemer hierover is geïnformeerd.
Dit blijkt uit een recente uitspraak van Rechtbank Utrecht.
In deze zaak kampte een werkneemster met ziekte en was zij daarom niet volledig inzetbaar voor het bedrijf. In september 2010 kwam het bedrijf tot de ontdekking dat deze werkneemster in april 2010 al meer dan een jaar ziek was en daarom vanaf die maand recht had op 70% van het overeengekomen loon in plaats van 100%. Het te veel uitbetaalde loon over de periode april tot en met september 2010 zou in termijnen worden verrekend met het toekomstige salaris. De werkneemster was het hiermee niet eens en ging in beroep bij de kantonrechter in Utrecht. Deze oordeelde aan de hand van de feiten dat het niet duidelijk was of er sprake was van aangepast werk bij de werkgever in verband met ziekte (passende arbeid) of van contractueel overeengekomen werk (bedongen arbeid). Dit is van belang, omdat bij passende arbeid de doorbetalingstermijn van 104 weken doorloopt en bij bedongen arbeid een nieuwe termijn van 104 weken begint. Zou er sprake zijn van een nieuwe termijn, dan moest de werkgever nog een jaar 100% van het loon doorbetalen.
Informeren
De kantonrechter oordeelde dat de werkgever in elk geval vanaf september 2010 maar 70% van het loon hoefde te betalen, omdat de werkgever haar had geïnformeerd dat vanaf die maand een vergissing was gemaakt. Het was echter niet redelijk van de werkgever om het te veel betaalde bedrag voor de periode april tot en met september 2010 terug te vorderen door dit te verrekenen met het toekomstige salaris.
Tip
Het is aan te raden om tijdens een re-integratietraject met een werknemer goed vast te leggen welke werkzaamheden worden verricht en of er sprake is van passende arbeid of bedongen arbeid.
Bron: De Belastingadviseur