Overdrachtsbelasting tijdelijk omlaag
Overdrachtsbelasting tijdelijk omlaag
Om de woningmarkt een impuls te geven, verlaagde het kabinet onlangs tijdelijk de ‘verhuisboete’. Bij de aankoop van een nieuwe woning is tot 1 juli 2012 nog maar 2% overdrachtsbelasting verschuldigd in plaats van 6%. Daar staat wel tegenover dat de spaarloonregeling volgend jaar al wordt afgeschaft.
De verlaging van de overdrachtsbelasting is met terugwerkende kracht ingegaan op 15 juni 2011. Wie op of na deze datum een woning koopt hoeft 4% minder ‘kosten koper’ te betalen. Het gaat dan om het moment van overdracht, de datum dat u bij de notaris zit. De maatregel geldt alleen voor woningen en dus niet voor bedrijfspanden. De ondergrond, de tuin en andere bijgebouwen zoals garages behoren tot de woning. Voor onroerende zaken die maar voor een deel als woning dienen (zoals het woon-praktijkpand) geldt het tarief van 2% alleen op de waarde van het woningdeel. Lastige definitiekwesties zijn te verwachten. Slechts als het pand voor het grootste deel bestemd is om in te wonen, mag de koper het 2%-tarief toepassen over de waarde van het hele pand. Het moet dan gaan om bewoning van 90% of meer van de oppervlakte, zo gaf de staatssecretaris van Financiën aan. De verlaging duurt tot en met 30 juni 2012. Eerder publiceerden wij al over een mogelijke verruiming van de aangekondigde regeling. Naar aanleiding van deze publicatie hebben wij recent diverse bezwaarprocedures kunnen indienen bij de fiscus.
Spaarloonregeling
Om de tijdelijke verlaging van de overdrachtsbelasting te financieren, komt de populaire spaarloonregeling eerder aan zijn einde. In het Regeerakkoord gaf het kabinet al aan de spaarloon- en levensloopregeling samen te willen laten gaan in een zogenoemde vitaliteitsregeling. Hoewel het nog niet zover is, kunnen werknemers hoogstwaarschijnlijk vanaf 1 januari 2012 geen geld meer inleggen voor de spaarloonregeling. Voor het geld dat tot die tijd is gespaard, blijven de huidige regels gelden. Hoe de nieuwe vitaliteitsregeling er precies uit komt te zien, is op dit moment nog onduidelijk. Wij houden u op de hoogte.