Toggle navigation

Contact

Bel onze adviseurs
020 - 344 59 00,
of e-mail ons geheel
vrijblijvend
info@koppeladvies.nl

Geschreven door:
Marijn Bitter

20-09-2012

Ondernemer de prins te rijk?!

Ondernemer de prins te rijk?!

Ondernemer de prins te rijk?!

Prinsjesdag. Voor modeontwerpers van belang voor de hoeden. Voor de belastingadviseur van belang voor de miljoenennota met de vele belastingwijzigingen. Maar waar moet u als ondernemer alert op zijn?

Dit jaar is het ons – belastingadviseurs – door de politici in Den Haag relatief makkelijk gemaakt. Door het vallen van het kabinet na het Catshuisoverleg is het Lenteakkoord tot stand gekomen welk moest voorzien in de befaamde hoe dan ook onder de drie procent begroting. Onder het mom van elk nadeel heeft zijn voordeel: De belastingadviseur heeft zich door de politieke ontwikkelingen relatief vroeg kunnen instellen op de aankomende wijzigingen. Maar bent u als ondernemer wel alert op de belangrijke fiscale wijzigingen?

Belastingplan 2013
In het Lenteakkoord zijn de nodige (fiscale) maatregelen getroffen die menig onderneming en huishouden gaan treffen in 2013. Haast al deze omvangrijke maatregelen zijn nu in het Belastingplan 2013 aan de Tweede Kamer aangeboden. Terminologie als forensentaks en ZZP-Boete suizen om uw oren. Voor uw onderneming is er echter al een belangrijke fiscale deadline voor 2013, namelijk 1 oktober 2012.

Onderneming & BTW-verhoging
Het is u als ondernemer vast niet ontgaan. Het algemene (lees: hoge) BTW- tarief wijzigt per 1 oktober 2012 van 19% naar 21%. Het is derhalve van groot belang een aantal BTW gerelateerde aspecten van uw onderneming door te lichten, zodat deze tariefsverhoging geen kostenpost voor u gaat vormen. Allereerst dient u bij uw onderneming de facturatie en het boekhoudsysteem aan te passen.

Welk BTW tarief wanneer toepassen?
Naast deze aanpassingen is het tevens van belang om rond de overgangsdatum inzicht te hebben welk tarief gefactureerd dient te worden. De hoofdlijn is als volgt: Indien u op of na 1 oktober 2012 een goed levert of een dienst verricht waarvoor het algemeen BTW tarief geldt, dient u in beginsel over de volledige vergoeding 21% BTW in rekening te brengen. Voor 1 oktober geldt het 19% tarief.
Doorlopende contracten
Voor doorlopende prestaties (zoals het verlenen van licenties en abonnementen op diensten, zoals detachering, telecommunicatiediensten en verzekeringen) die zijn gestart vóór 1 oktober 2012 en doorlopen na 30 september 2012 geldt alleen voor het deel van de prestaties, dat plaatsvindt na 30 september 2012, het nieuwe tarief van 21%. Deze periodes dienen gesplitst te worden en er dienen aanvullende facturen te worden uitgereikt aan de klant.

Hoe factureert u de 2% extra BTW?
Als gevolg van de komende btw-verhoging kan het dus zijn dat u voor nog te leveren prestaties, die al wel zijn gefactureerd, een aanvullende factuur van 2% btw moet versturen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn met servicecontracten waarbij een jaarfactuur is gefactureerd en nog over een deel 21% btw moet worden gefactureerd. Dit kunt u doen door voor het deel nog te leveren prestaties van na 1 oktober een factuur te maken met negatieve bedragen tegen 19% en positieve bedragen tegen 21%. Vermeldt s.v.p. telkens duidelijk de betreffende tijdvakken in de facturatie om het juiste tarief toe te passen.

Gevolgen van geen nafacturering van de BTW
Besluit u om niet aanvullend te factureren dan bent u toch verplicht om het verhoogde tarief van 21% af te dragen in plaats van het lagere 19% tarief dat u in rekening heeft gebracht. Let dan wel op dat deze tariefsverhoging dan ten laste gaat van uw resultaat!

Send this to a friend