Welke deadlines mag u eind 2015 niet missen?
December, de tijd van de eindejaarslijstjes. Over de beste films, de beste boeken en de beste restaurants. Over de grootste flaters en successen van het afgelopen jaar. Lijstjes, waar niemand aan ontkomt en waar iedereen op een bepaald moment genoeg van heeft. Maar onderstaande lijst mag u niet overslaan. Anders kan dat nog weleens een hoop geld gaan kosten.
1) Kijk goed naar uw voorlopige aanslag of voorlopige teruggaaf
Deze maand stuurt de Belastingdienst vier miljoen voorlopige aanslagen voor 2016 de deur uit. Deze zijn gebaseerd op het belastingplan dat het kabinet dit jaar voorstelde, maar dat plan gaat het niet redden in de Eerste Kamer. Die buigt zich 22 december erover. Het gevolg is dat de voorlopige aanslagen fouten bevatten. Kijk deze aanslagen daarom kritisch na en vermijd het betalen van belastingrente. U kunt dit voor het jaar 2015 voorkomen door voor 1 mei 2016 een verzoek in te dienen om een te betalen voorlopige aanslag over 2015. Even opletten dus.
2) Dien zo snel mogelijk een suppletie omzetbelasting in
De omzetbelasting komt in deze lijst ook om de hoek kijken. Betaalt u btw en bent u benieuwd of u over 2015 te veel of te weinig hebt betaald? Met het formulier suppletie omzetbelasting kunt u de btw-aangifte corrigeren. Of het saldo nu een positief (teruggaaf) of een negatief (te betalen) getal bevat, u dient hiervan de fiscus op de hoogte te brengen. Doet u dat niet dan loopt u de kans op een forse boete als u de Belastingdienst btw verschuldigd bent. Opnieuw dus even opletten.
3) Staat er nog een btw-bedrag open? De Belastingdienst weet u te vinden
We blijven bij de omzetbelasting. De Belastingdienst gaat openstaande btw-schulden uit voorgaande jaren controleren. Staat er nog een te betalen btw-bedrag open en is deze nog niet afgelost door middel van een suppletie dan stelt de Belastingdienst hiernaar een controle in en legt een naheffingsaanslag op. Dus ook hier is enige oplettendheid op zijn plaats. Controleer daarom goed uw administratie.
4) Deponeren bij de Kamer van Koophandel vervroegd naar 1 januari
Wat voor een BV u ook runt, voortaan ligt voor iedere BV de deponeringstermijn van de jaarstukken bij de Kamer van Koophandel op 1 januari.
5) Wilt u uw oude administratie weggooien? Let dan goed op
Zo’n einde van het jaar is een mooie gelegenheid om wat administratie door de papierversnipperaar te halen. Of wat mappen en bestanden van uw computer te verwijderen. Maar ga hierbij zorgvuldig te werk. De wettelijke bewaartermijn van boeken, bescheiden en andere gegevens bedraagt in het algemeen zeven jaar. Het gaat om alle informatie die van waarde kan zijn bij een belastingcontrole. Let op: documenten die meerdere jaren gelden kunnen pas worden vernietigd zeven jaar nadat ze niet meer actueel zijn. Zorgvuldigheid is ook hierbij geboden.
Heeft u nog vragen over deze niet te missen eindejaarslijst? Neem dan contact op met Koppel Belastingadviseurs.