Toggle navigation

Contact

Bel onze adviseurs
020 - 344 59 00,
of e-mail ons geheel
vrijblijvend
info@koppeladvies.nl

Hoeveel vakantiegeld krijgt u?

Het vakantiegeld komt eraan. Eind mei of anders eind juni krijgt u het bedrag van uw werkgever uitbetaald. U bent natuurlijk benieuwd hoeveel euro’s u straks krijgt bijgeschreven. Of er nog belasting over moet worden betaald. Maar misschien wilt u helemaal geen vakantie en wilt u liever dat u uw vakantiedagen krijgt uitbetaald.

We spreken er vaak schande van als multinationals hun geld stallen op belastingparadijzen, zoals Nederland. Allerlei politieke partijen en organisaties hebben dan hun woordje klaar. Dat het zo toch echt niet langer kan. Maar ondertussen sluit onze eigen Belastingdienst met diezelfde bedrijven de ene belastingdeal na de andere.

Hoe berekent u uw vakantiegeld?

Bent u momenteel aan het wikken en wegen of dat vliegticket naar Dubai voor deze zomer wel of niet te duur is? Misschien schept het duidelijkheid als u weet hoeveel vakantiegeld u ontvangt. Het vakantiegeld bedraagt meestal 8 procent van het brutoloon en wordt berekend over het salaris van 1 juni van het afgelopen jaar tot 1 juni van het huidige jaar.

Stel u verdient per maand 3.000 euro bruto, dan ontvangt u 0,08 x 3.000 = 240 per maand aan vakantiegeld. Maar omdat dit jaarlijks wordt overgemaakt, bedraagt het vakantiegeld in dit geval 12 x 240 = 2.880 euro.

Let wel, dit is een brutobedrag. Daar moet dus nog belasting over worden betaald. Die hoeveelheid hangt af van uw inkomen. Tot 19.982 euro geldt in 2017 een belastingtarief van 36,55 procent. Van 19.983 euro tot 67.072 euro een tarief van 40,4 procent en boven de 67.072 euro is het 52 procent.

Wat houdt u dus netto over van uw vakantiegeld? Terug naar ons voorbeeld van 3.000 euro bruto per maand, dat betekent een jaarinkomen van 36.000 euro. Plus die 2880 euro aan vakantiegeld brengt het totaal op 38.880 euro. Hierover is 40,4 procent belasting verschuldigd. De rest lijkt dan netto voor de werknemer: 1.716,48 euro (59,6 procent van 2.880), maar dan moeten er nog premies worden ingehouden, toeslagen worden verrekend, enzovoort. Ieder moet dus flink nog wat rekenwerk verrichten om op het daadwerkelijke nettobedrag uit te komen.

Heeft u helemaal geen zin in Dubai of welke vakantie dan ook en wilt u uw vakantiedagen uitbetaald krijgen in keiharde euro’s? Dat kan, maar ten dele. De wettelijke vakantiedagen kunt u niet uitbetaald krijgen, de bovenwettelijke wel. Al is de werkgever daartoe niet verplicht. Maar wij raden u aan om die vakantiedagen te gebruiken. Even er tussenuit doet ieder mens goed.

Onze Belastingdienst dealt erop los

Eens in de zoveel tijd duiken de volgende berichten over Nederland als belastingparadijs weer op: ‘Zo ontwijkt Starbucks de belasting’, ‘Protest tegen brievenbusfirma’s U2 en Stones’ en ‘Google omzeilt belasting via Nederland’. Wat volgt is een maatschappelijk discussie, Kamervragen en een boze Europese Commissie in Brussel die zegt dat er een einde moet komen aan belastingconstructies.

Eind van het liedje is dat er niets verandert. Sterker nog, onze Belastingdienst sluit maar al te graag deals met multinationals als Google en Starbucks. Ook wel rulings geheten. De fiscus gooit het met bedrijven en organisaties, veelal multinationals, op een akkoordje, zodat ze minder belasting betalen. In 2016 ging het om 539 afspraken, een jaar eerder 642. Ze blijven daardoor wel in Nederland, waardoor het geld terechtkomt in de Nederlandse schatkist. Ondertussen moet de gewone ondernemer het volle pond dokken.

Send this to a friend