Hoe brengt de dga zijn pensioen op orde?
Het is nog niet te laat voor een kwart van dga’s. Uit onderzoek van ABN Amro MeesPierson onder ruim vierhonderd dga’s blijkt dat 24 procent niet weet wat hij/zij moet doen nu het pensioen in eigen beheer wordt beëindigd. Voor 1 juli aanstaande dienen zij hun zaken op orde te hebben. Maar geen nood. Koppel Advies legt hieronder uit wat dga’s hiervoor moeten doen.
Ongeveer twee miljoen bezwaarschriften ontving de Belastingdienst. Vanwege de btw-heffing bij het privégebruik van de auto van de zaak. De fiscus besloot daarom deze zaken niet individueel te beoordelen, maar op basis van een collectieve uitspraak. Verder stemde in maart de Eerste Kamer in met een verandering van de faillissementswet. Dat gaan de curator en de accountant merken.
Van pensioen in eigen beheer naar…
Wat kunnen dga’s doen nu het einde van het pensioen in eigen beheer in zicht is? Met het bestaande pensioen kunnen ze kiezen voor:
- Afkopen en geld uitlenen aan de BV.
- Afkopen en agiostorting (extra aandelen kopen).
- Afkopen en geld in privé houden.
- Omzetten naar oudedagsverplichting.
- Omzetten naar lijfrente.
- Alleen premievrij maken.
- Overhevelen naar een verzekeraar.
Om tot een van deze oplossingen te komen gaat natuurlijk niet vanzelf. Daarvoor moet de dga voor 1 juli de volgende stappen zetten:
- Het uiteindelijke besluit bekend maken tijdens de algemene vergadering;
- een aanpassing van de pensioenbrief;
- het premievrij maken van het pensioen;
- het eventueel terughalen van het ergens anders verzekerde deel van het opgebouwde pensioen naar het eigenbeheerlichaam.
Bij het besluiten tot een overgang naar het eigenbeheerlichaam, moet dit gebeuren vóór 1 juli 2017.
Hoge Raad beslist over twee miljoen bezwaarschriften
200.000 ondernemers stuurden van 2011 tot en met 2016 ongeveer twee miljoen bezwaarschriften naar de Belastingdienst. Het ging om de btw-heffing ter zake voor het privégebruik van de auto van de zaak. De fiscus heeft die bezwaarschriften nu aangewezen als massaal bezwaar. Dat betekent dat de bezwaarschriften niet individueel worden beslist, maar door middel van één collectieve uitspraak.
Het is nu aan de Hoge Raad die de zaak behandelt. In afwachting van de uitspraak is de behandeling van de bezwaarschriften aangehouden. Verwacht wordt dat het oordeel binnenkort volgt.
Positie van curator sterker ten opzichte van de accountant
Werk aan de winkel voor curators. Ze krijgen meer bevoegdheden bij een faillissement. Door een verandering van de faillissementswet krijgt de curator toegang tot de (online-)administratie en alle administratieve documenten die voorheen de accountant onder zijn hoede had. Het gaat om het samenstellings- en het controledossier.
Door deze wijziging heeft de curator meer wapens om onregelmatigheden bij een faillissement te ontdekken en aan te pakken. De wet geldt voor faillissementen die na 1 juli 2017 worden uitgesproken.