Toggle navigation

Contact

Bel onze adviseurs
020 - 344 59 00,
of e-mail ons geheel
vrijblijvend
info@koppeladvies.nl

America First, dat is Trumps belastinghervorming

Zijn kernwapenknop is groter dan die van de Noord-Koreaanse leider. Hij noemt zichzelf een stabiel genie. En introduceerde een nieuw woord: cofveve. Donald Trump houdt de wereld bezig met zijn tweets. Maar ondertussen loodst de president de grootste belastinghervorming in decennia erdoorheen. Wat betekent dit voor Europa?

Bedreigingen, ontvoeringen, losgeld betalen – het zijn de zorgen van grootaandeelhouders naar aanleiding voor de nieuwe regels voor het UBO-register. Zij vrezen voor hun privacy. Komt die inderdaad op straat te liggen? De EU bestempelt acht landen niet meer tot belastingparadijs. Voorlopig althans. Ze komen nu op een grijze lijst te staan. Wat houdt dit in?

Brengt Trump met zijn belastinghervorming Europa een klap toe?

Wat je ook van Donald Trump mag denken, hij is erin geslaagd om de grootste belastinghervorming in decennia door te voeren. Gaat die de EU bijten? Ja, denkt belastingexpert Arthur Pleijsier. Want Trump verlaagt het tarief van de vennootschapsbelasting van 35 procent naar 21 procent. Minder dan Frankrijk, Duitsland, Italië en Groot-Brittannië. Nederland zit momenteel op 20-25 procent.

Dit is de eerste slag, schrijft Pleijsier. Daar komt een tweede fiscale maatregel bij, waardoor Amerikaanse bedrijven wel twee keer gaan nadenken voordat ze investeren in Europa. Dan liever geld pompen in eigen land met als gevolg nieuwe banen. Trump heeft altijd gezegd America First. Met zijn belastinghervorming laat hij dat zien.

Het antwoord op Trump ligt bij Europa zelf, meent Stef-Jaap Willard, belastingadviseur van Koppel Advies. Als het gaat om de vpb moet Europa, en dus ook Nederland, op zoek naar andere investeringen. Maar uiteindelijk zullen de Amerikaanse bedrijven niet zonder Europa kunnen. ‘Wanneer Amerika zijn ideologie nastreeft en Amerikaanse bedrijven wil laten investeren in eigen land, dan kunnen die euro’s niet meer in Europa worden geïnvesteerd. Deze interne politiek is echter niet (lang) houdbaar vanwege bestaande internationale verdragen ter voorkoming van dubbele of hoge belastingen.’

Het UBO-register: al te opgetogen zullen grootaandeelhouders niet zijn

Staat de privacy van grootaandeelhouders op het spel? Kunnen zij dreigementen, ontvoeringen en intimidaties verwachten nu het UBO-register wordt aangescherpt? In dit register worden alle natuurlijke personen vermeld die voor meer dan 25 procent (in)direct eigendom of zeggenschap hebben in een rechtspersoon of personenvennootschap. Op deze manier kunnen geldstromen worden achterhaald en witwassen en terrorismefinanciering worden voorkomen.

Nu is de Europese Commissie gekomen met nieuwe regels. Om te beginnen, UBO-registers van bedrijven en rechtspersonen die in de EU werken, worden publiek openbaar. Daarnaast gaan de registers van de lidstaten beter op elkaar aansluiten, zodat de samenwerking tussen de autoriteiten van de verschillende lidstaten wordt vergroot. En alleen personen met een legitiem belang hebben toegang tot UBO-registers van trusts. Tot slot, gegevens over bankrekeningen, kluizen en het eigendom van onroerende zaken worden geregistreerd, maar zijn alleen toegankelijk voor de overheid.

Naar verwachting moet het UBO-register nieuwe stijl nog voor de komende zomer. Maar al te blij zullen de grootaandeelhouders niet zijn nu hun gegevens meer op straat komen te liggen.

Van zwart naar grijs: acht landen belastingparadijs af

De vlag kan uit in Panama, Barbados, Grenada, de Verenigde Arabische Emiraten, Mongolië, Tunesië, Macau en Zuid-Korea. De EU heeft deze acht landen verwijderd van de lijst van belastingparadijzen. Ze hebben toegezegd om belastingontwijking aan te pakken. Ze krijgen daar een jaar de tijd voor.

Zolang staan ze op een grijze lijst. Die is er voor landen die nog niet voldoen aan de EU-eisen, maar hebben beloofd dat voor 1 januari 2019 te doen. De acht hebben gezelschap van onder andere Aruba, Curaçao, de Kaaimaneilanden, Zwitserland en Liechtenstein.

Van zwart naar grijs, promotie dus.

Send this to a friend