Aanpak faillissementsfraude
Aanpak faillissementsfraude
Faillissementsfraude
Er komen ruimere en vergaandere mogelijkheden om faillissementsfraude strafrechtelijk aan te pakken. Dat is de kern van een wetsvoorstel dat binnenkort wordt ingediend in de Tweede Kamer. Het wetsvoorstel Herziening strafbaarstelling faillissementsfraude maakt het verder mogelijk om zogenaamd 'bewust onbehoorlijk ondernemerschap' te bestrijden.
Overtreding van de administratieplicht (lees: het niet voeren van een deugdelijke administratie) bij faillissement kan leiden tot gevangenisstraf tot een maximum van twee jaar. Niet alleen laakbaar handelen wat tot een faillissement heeft geleid kan worden aangepakt, maar ook frauduleus handelen waardoor een onderneming in ernstige financiële problemen komt, zonder dat dit tot een faillissement leidt, wordt strafbaar.
De verbetering van de mogelijkheden ziet ook om frauduleus handelen vóór intreding van het faillissement aan te pakken. Het gaat onder andere om de aanpak van bestuurders die allerlei buitensporige uitgaven hebben gedaan vóór het faillissement. Of om bestuurders die de activa uit een BV trekken en overzetten naar een andere BV, en de eerste BV vervolgens moedwillig failliet laten gaan.
Minister Opstelten hoopt met deze wijzigingen te voorkomen dat schuldeisers achter het net vissen en de bestuurders vrijuit gaan.